Blog Post

Blog: 7 tips voor een ongelukkig leven

  • door Mervyn Wiskerke
  • 02 feb, 2019

Wil jij je net als ik ook ongelukkig voelen en geen idee hebben wat je met je leven aan moet? Dan ben je bij mij aan het juiste adres. Zeven tips? Ik had wel een heel boek met tientallen tips kunnen schrijven over hoe je jezelf veel en vaak naar en rot kunt voelen. Jaren en jaren had ik de sleutel tot doemdenken, geen keuzes durven maken, mezelf aanpassen aan alles en iedereen, ja, ik was er een meester in. Oh en laten we de beperkende overtuigingen niet vergeten. Die kennis wil ik graag delen met jullie. Daar heeft toch iedereen recht op. Zomaar. Gratis!


Zou het iets meer zijn dan zeven tips misschien?

Zeven tips kan ik je zo geven: faalangst, risicomijdend gedrag, perfectionisme, aanpassen, wegcijferen, conflictvermijdend gedrag en jezelf niet durven uitspreken. Zal ik nog even doorgaan? Toch is de allerbelangrijkste tip voor een ongelukkig leven - in mijn geval - het niet bewust zijn van mijn beperkende gedachten en overtuigingen. Want wat dreef mij nou steeds tot niet voor mezelf durven kiezen of juist dát te doen wat ik wilde? Wat zorgde er keer op keer voor dat ik dingen deed die me bakken energie kostten? Mijn antwoord daarop was en is: beperkende overtuigingen en gedachten.

 De overtuigingen die onze manier van reageren en denken op situaties en gedrag vandaag de dag nog steeds beïnvloeden, hebben we meestal al heel vroeg aangeleerd.  Tijdens het opgroeien en het leren beoordelen van de wereld om ons heen. Dit gebeurt vaak heel subtiel en wordt ingeslepen en ingesleten in ons brein en gevoel.  De opvoeding, scholen, familie, sport en vele andere systemen waarin we als kind  opgroeien, zorgen ervoor dat we onze  identiteit vormen. We identificeren ons met die overtuigingen die 9 van de 10 keer helemaal niet kloppen of waar zijn. Dat telt vervolgens op bij ons aangeboren karakter. Zo reageer ik heel anders op een bepaalde situatie en opvoeding dan jij en andersom. De ene persoon is van nature gevoelig en zal in door een bepaalde opvoedingsstijl zich leren terugtrekken en zich niet uitspreken, terwijl een meer extravert of assertief persoon zich wellicht aanleert af te zetten of hij of zij verhardt.

 

Op zoek naar antwoorden

Daar zit je dan. Volwassen en wijs, met al een heel leven achter de rug en vast heel veel mooie dingen gedaan en meegemaakt. En toch knaagt er iets. Waarom voel ik me nou vaak zo moe? Waarom reageer ik toch zo boos en geïrriteerd? Waarom laat ik op mijn werk nou altijd over me heen lopen? Waarom tref ik nou steeds niet de juiste types in mijn liefdesleven? Als je zover komt dat je je dit realiseert, dan ga je op zoek naar antwoorden op deze vragen.

In de sociale en gedrukte media zie je al die lijstjes met zoveel tips of top 10’s om jou weer de beste versie van jezelf te laten zijn. Om vervolgens te lezen dat veel van die tips en tops open deuren zijn en je denkt van: “Ja, als het zo simpel was, dan had ik het allang gedaan.” Of om te lezen dat al zoveel mensen je zijn voorgegaan en alles 180 graden hebben omgedraaid en nu fluitend door het leven gaan. Daarbij zie je dat er dus ook mensen zijn die weten hoe zit! Die de sleutels hebben, de geheimen kennen! Die weten hoe het moet! “Yes. Eureka. Daar moet ik zijn!” “Hoe kan ik me inschrijven voor je webinar of je e-book downloaden of is het toch beter die hele mindset-cursus te kopen? Zeker nu deze zo goedkoop wordt aangeboden.”

 

“Maar is het niet zo makkelijk dan?”

Grote kans dat je vooraf wordt afgeschrikt en er maar niet aan begint of er is een kans dat je achteraf het gevoel hebt het leven te begrijpen, maar dat effect is vaak maar tijdelijk. Waarom? Vanwege diezelfde 7 tips voor een ongelukkiger leven, die jou zo goed op dezelfde plek houden of je juist weer aan het begin van het cirkeltje zetten. Met name die negatieve overtuigingenweerhouden je van stappen zetten of zorgen na verloop van tijd weer voor een terugval en realiseer je je dat je er nog steeds middenin zit. “Maar ik had het toch begrepen? Ik heb toch die stappen gevolgd?” Dat klopt ook, alleen heb je hoogstwaarschijnlijk de kern niet aangepakt. Je hebt wellicht wat trucjes aangeleerd, vooral in je hoofd, om de kern te bedekken door jezelf voor de gek te blijven houden en niet te voelen en inzien waar je automatismen vandaan komen. Je hebt iets gevonden waardoor je kunt drijven, maar je kunt nog steeds niet goed zwemmen. Wat je te doen staat is leren zwemmen en dat vraagt tijd, moed en inspanning van jou. En meestal heb je daar goede hulp bij nodig en die is gelukkig in vele vormen te vinden tegenwoordig. Dus vind die goede coach of therapeut die ziet waarom jij nog aan de kant blijft hangen, waarom je niet durft te leren zwemmen of nog zo spartelt. Beperkende overtuigingen en gedachten ombuigen of leren oplossen vraagt intensief werken aan jezelf en daar is meer dan een webinar of e-book voor nodig. Maar laat die dingen je trouwens wel inspireren over wat er mogelijk is en wat jij kunt! Want je kunt het echt anders en beter!

 Maar als jij je dus ongelukkig voelt heb je waarschijnlijk met succes vergelijkbare tips als ik gevolgd, of wellicht hele andere. Ik nodig je uit om jullie tips voor een ongelukkig leven met me te delen, want er is waarschijnlijk nog veel meer wat we met elkaar doen om ons rot te voelen. En ja, ik vind het ook heel fijn om te lezen hoe je dit hebt weten om te draaien. Dus schroom niet en deel je blunders en je oplossingen. Help jezelf en ook anderen! En deel dan ook graag dit bericht, zodat je ziet dat je niet de enige bent en dat jij gewoon heel normaal bent. Dan zal ik je in een volgende blog de tips geven voor een gelukkiger leven.


door Mervyn Wiskerke 4 december 2019
We spelen elke dag rollen en soms identificeren we ons daarmee volledig. Dat zorgt voor allerlei emoties en gevoelens.
door Mervyn Wiskerke 14 november 2019
Voelen en aangeven van grenzen
door Mervyn Wiskerke 31 oktober 2019
Visualiseren als krachtig instrument in coaching
door Mervyn Wiskerke 11 september 2019
Mervyn Wiskerke in ForYou Magazine
Share by: